Éjszakai jelzőfény

Éjszakai jelzőfény

1
1(27 termék)
-- Ft
Emos P3313 LED USB-s éjjeli fény
-- Ft
EMOS P3306 3LED éjjeli fény
-- Ft
Műanyag mackó LED-es éjjeli fény
-- Ft
Emos P3321 fotoszenzorral LED éjjeli fény
-- Ft
Emos P3316 fotoszenzorral LED éjjeli fény
-- Ft
Emos P3317 fotoszenzorral LED éjjeli fény
-- Ft
Emos P3314 fotoszenzorral LED éjjeli fény
-- Ft
Emos P3315 fotoszenzorral LED éjjeli fény
-- Ft
Emos P3311 3xAA LED éjjeli fény
Emos P3311 3xAA LED éjjeli fény
Nem elérhető
4.999 Ft
-- Ft
Emos P3819 3LED-es éjjeli fény
Emos P3819 3LED-es éjjeli fény
Nem elérhető
1.499 Ft
1
1(27 termék)

Éjszakai fény – hasznos segítség a sötétben

 

Az éjszakai fény vagy éjszakai jelzőfény az a fajta lámpa, amely derengő fényével segít tájékozódnunk éjszaka a sötétben.

Ezek a magáncélú, éjszakai használatra szánt lámpák csak gyenge fényt bocsátanak ki, ami viszont éppen elegendő az éjszakai vagy sötétben történő tájékozódáshoz. A sötétben ugyanis erősen kitágulnak pupilláink, ezért már minimális fény is elegendő a tájékozódáshoz. A vörös színű fényben ez az érzékenység tovább tart, mint más színek esetében.

 

Alkalmazási terület

 

Az éjszakai jelzőfények alapvetően két funkciót töltenek be. A sötét helyiségekben való tájékozódás mellett csökkenthetik a sötétségtől való félelmet – ezért gyakran használják őket hálószobákban és gyerekszobákban.

Szinte minden gyerek életében előfordulnak olyan periódusok, amikor fél a sötétben. Sőt, ez a félelem nem korlátozódik a gyermekekre, felnőtteknél is előfordulhat érzelmileg megterhelő élethelyzetekben. A sötétségtől való félelem ráadásul gyakran kéz a kézben jár a nehezített elalvással. Ilyenkor az éjjeli fény halvány derengése biztonságérzetet adhat, ami megkönnyíti az elalvást. Léteznek gyermekbarát motívumokkal díszített, kifejezetten számukra készült, gyerek éjjeli fények. A halvány fény lehetővé teszi a szülőknek, hogy rápillantsanak alvó gyermekükre anélkül, hogy fel kellene kapcsolniuk bármely más világítást, felébresztve ezzel a kicsit.

A hálószoba éjszakai lámpája különösen azoknak hasznos, akiknek időnként fel kell kelniük az ágyból. Míg a normál szobavilágítást közvetlenül ébredés után vakítónak és kényelmetlennek érzékeljük, az éjszakai jelzőfény nem okoz kényelmetlenséget. Inkább növeli komfortérzetünket a sötétben, hiszen nem kell keresgélni a villanykapcsolót. Az elbotlás veszélyét is csökkenti, mert segíti a tájékozódást, megakadályozza az eséseket és az általuk okozott sérüléseket. Használatukkal növelhetjük a háztartás biztonságát.

 

Fajták és lehetőségek

 

Tipikus fajtája e lámpáknak a konnektoros éjjeli fény. Ezeknek a pici lámpáknak nincsen zsinórjuk, magára a lámpatestre szereltek egy villásdugót, amivel egyenesen a konnektorba dugható. Így a rögzítés és az áramellátás egyszerre megoldható.

Kapható olyan falra szerelhető éjjeli lámpa is, amelynek két fokozatban állítható a fényereje. A gyengébb, halványan derengő megfelel éjszakai fénynek, míg az erősebb akár egy zseblámpa fényerejével is bírhat. Az ilyen típusok ideálisak például sötét sarkok, szekrények belső részének, vagy elektromos áram nélküli tárolóhelyiségek megvilágítására is.

 

Energiafelhasználás

 

Az éjszakai fények jellemzően több órán keresztül folyamatosan égnek, fontos szempont tehát, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszanak. Az energiafelhasználás a fényforrás típusától és az üzemidőtől függ. Normál éjjeli fény esetében az energiafogyasztás nem több, mint két Watt, sőt általában még kevesebb. Ezért az energiafogyasztás és az ebből eredő költségek alacsonyak, ami nagyrészt a lámpákban található energiatakarékos LED fényforrásoknak köszönhető. A különféle érzékelőkkel felszerelt lámpáknál még a kézi kapcsolgatással sem kell bajlódni. A mozgásérzékelős éjszakai fény mozgásra kapcsol be, míg a másik elterjedt típus a fénymennyiség csökkenésére reagálva bizonyos fényerősség alatt bekapcsolja a világítást. Utóbbiak az úgynevezett alkonykapcsolók.  A legtöbb éjszakai lámpa LED fényforrással működik. Az alacsony fogyasztás miatt az éjszakai lámpák akkumulátorral is működtethetők. E megoldás előnye, hogy rugalmasabban, mobilisabban használható, vagyis lehetővé teszi az áramellátástól független használatot több órás üzemidő mellett is.

Éjszakai irányfényt intézmények is használnak, például kórházak vagy idősotthonok, ahol is e lámpák speciális funkciója a menekülési és mentési útvonalak vészvilágítása. Ezeken a helyeken azonban más követelményeknek kell megfelelni, mint a magánszektorban, például a vészvilágításnak függetlennek kell lennie a normál áramellátástól, hogy áramkimaradás esetén is folyamatosan működjön.

 

Sok helyzetben kisegíthet bennünket egy éjszakai jelzőfény. Minden háztartásban ajánlatos belőle egy-két darabot beszerezni. Természetesen a Netlámpa kínálatából.