Ipari világítás

Ipari világítás

1
1,2,3,4,5...(749 termék)
-- Ft
TRIO R52711101 Arras 3W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411112 Rennes 4W 350lm 3000K kék asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R62432106 Narvik 24W 2700lm 3000 - 6500K króm ventilátor
-- Ft
TRIO R62391100 Thea 18W 2000lm 2700 - 6500K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO R59029901 Load 4W 480lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R57071101 Lora 1W 90lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R55086101 Jamaica 2W 25lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711102 Arras 3W 350lm 3000K fekete asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711187 Arras 3W 350lm 3000K titán asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411115 Rennes 4W 350lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411192 Rennes 4W 350lm 3000K lila asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411101 Rennes 4W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391115 Viper 3W 260lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391187 Viper 3W 260lm 3000K ezüst asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R42752107 Ackbar 18W 1700lm 3000K nikkel álló lámpatest
-- Ft
TRIO R42111132 Blake 5W 350lm 3000K fekete álló lámpatest
1
1,2,3,4,5...(749 termék)

Ipari lámpa – professzionális világítás gyári környezetben

Az ideális ipari lámpa, reflektor, esetleg műhely lámpa megtalálása nem egyszerű feladat, és nem is lehet általánosságban definiálni a tökéletes megoldást, hiszen az ipari, avagy gyári terület rengeteg helyiségtípust lefed, amelyekben számtalan féle tevékenységet végeznek. Ezek fényigénye nem azonos, így az ipari világítással kapcsolatos elvárásokat sem lehet úgy megfogalmazni, hogy az minden felmerülő esetben helytálló legyen. Az iparban a fény sokféle funkciót és célt betölthet. Az alkalmazás köre a teljes szerelőcsarnokok megvilágításától a gyártás előkészítéséhez szükséges kisebb egységek megvilágításán át a terméktesztek és a minőségbiztosítási helyiségek fényviszonyainak kialakításáig terjed. A megfelelő megvilágítás jelentősen hozzájárulhat a termelékenységhez, és nagy mértékben csökkentheti az energiaköltségeket. Az iparban a fény sokféle funkciót és célt betölthet. Az alkalmazások köre a teljes szerelőcsarnokok megvilágításától a gyártás előkészítéséhez szükséges kisebb egységek megvilágításán át a terméktesztek és minőségbiztosítási helyiségekig terjed. A lámpa jelentősen hozzájárulhat a termelékenységhez és jelentősen csökkentheti az energiaköltségeket. Ezen túl a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtésében is jelentős szerepet játszik. A világítási koncepció javítása biztonságos munkahelyhez vezet, ahol az alkalmazottak hatékonyan tudnak dolgozni, emellett közérzetük, komfortérzetük is megfelelő. A kiváló minőségű ipari világítás villódzásmentes fényt biztosít nagy fényerővel, és még nagy belmagasság esetén is elegendő fényt bocsát ki.

Miben más az ipari világítás?

Létezik az úgynevezett indusztriális stílus, amely mára a lakberendezés, beleértve a világítástechnika területére is begyűrűzött, azonban erről később lesz szó, jelen bekezdés a funkcionalitás szemszögéből hasonlítja össze az ipari környezet és személyes életterünk világításának jellemzőit, illetve az azokkal szemben támasztott követelményeket.

Akár lakásunk valamely helyiségének hangulatvilágításáról, akár biztonsági világításról vagy LED csarnokvilágításról van szó, az a legfontosabb, hogy a kialakított fényviszonyok megfeleljenek a felhasználók (vagyis az ott tartózkodók, illetve dolgozók) igényeinek. Otthonunkban is más szempontokat kell figyelembe venni, ha a dolgozószobába, szellemi tevékenységhez tervezzük a világítást, és más lesz az ideális megoldás, ha a nappaliba vagy a hálóba keresünk fényforrásokat. Ugyanígy gyári környezetben sem mindegy, hogy a gyártósort akarjuk megvilágítani, vagy raktárépületekben szeretnénk korrekt látási viszonyokat teremteni, netán a minőségellenőrzéshez van szükség fényre. Bár az alapvető célja minden lámpatestnek és minden világítási rendszernek ugyanaz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fénnyel lássa el az adott helyiséget, az eltérő területeken más-más tevékenységek zajlanak, melyek fényigénye nagyon különböző lehet.

Általánosságban elmondható, hogy munkaterületeken nagyobb fényerővel rendelkező lámpatestekre van szükség. Mivel a csarnokokban, műhelyekben és egyéb termelő területeken gyakori a nagy belmagasság, és jellemzően hatalmas csarnokokról, terekről van szó, gondos mérlegelésre, tervezésre van szükség ahhoz, hogy a végeredmény olyan világítás legyen, amely mellett hatékonyan és biztonságosan elvégezhetők azok a feladatok és munkafolyamatok, amelyekkel az ott dolgozókat megbízták. Nagyon fontos, hogy az általános vagy főfény mellett célzottan is meg legyenek világítva azok a területek, amelyeknél nagy precizitást és odafigyelést igénylő munkavégzés történik.

Szintén alapvető követelmény, hogy egy ipari lámpa használható legyen szélsőséges körülmények között is. Ez az, ami leginkább a különbséget jelenti az otthon használható lámpatestek és a gyári fényforrások között. Egy termelő tevékenység területén nagy mennyiségű por lehet, nedvesség, vagy akár különféle vegyi anyagok fordulhatnak elő, vagyis az ilyen helyen használt lámpáknak szélsőséges felhasználási körülményekre optimalizáltnak kell lenniük.

Ipari lámpa – típusok, alternatívák

Az ipari világítás legismertebb kellékei között szerepelnek az alumíniumrácsos, fénycsöves lámpák, amelyek jellemzően téglalap alakúak, és leggyakrabban folyosókon, irodákban vagy üzletekben találkozunk velük. Nagy ipari csarnokokban, műhelyekben és raktárakban az ipari mennyezeti lámpa többnyire az általános fényforrás, amelyet szükség szerint ki lehet egészíteni egyéb fényforrásokkal, például asztali vagy fali lámpákkal. Népszerű termék a loft lámpa is, de az ipari LED lámpa is kiváló alternatívát jelenthet. A LED csarnokvilágítás a LED technológia elterjedésével vált egyre inkább preferált megoldássá, ami nem is csoda, hiszen a LED kiválóan megfelel mindazon feltételeknek, amelyeket gyári környezetben támaszthatunk a világítással szemben. A hagyományos halogén izzókhoz képest sokkal hosszabb élettartam jellemzi, emellett költséghatékony is, hiszen jóval kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzók. Mivel nem vibrál, nem okoz fej- és szemfájdalmat hosszabb időn keresztül történő használat során sem. Ez több szempontból is igen fontos tényező. Egyrészt eredményesebb lesz a termelés, gyártás vagy építés, ha kiküszöböljük azt a problémát, hogy a dolgozók szeme elfáradhat a nem megfelelő fény miatt. Másrészt egy munkáltatónak számos kötelezettsége van, többek között az, hogy biztosítsa a biztonságos és hatékony munkavégzés feltételeit. Ebbe beletartozik a biztonságosan használható épített környezet, a zajvédelem, illetve az is, hogy a munkavállalók számára optimális fényviszonyokat kell teremteni, amelyek nem rontják a látásukat.

Fontos fényforrás lehet még ipari területen a reflektor, amelyet épületek, ingatlan körüli területek, parkolók, hirdetések megvilágítására használják. Ebben a kategóriában is népszerűek a LED-es megoldások, amelyek költséghatékonyabb alternatívát jelentenek a hagyományos izzóknál.

Indusztriális stílus otthonra?

Meglepő módon remekül illenek otthoni, főként a minimalista vagy a vigtage stílusú enteriőrbe az indusztriál irányzat jellegzetességeit viselő tárgyak, termékek is. Ha a világítás témánál maradunk, ide tartoznak például az ipari lámpák, amelyeket mintha csak egy gyári vagy ipari környezetből mentettek volna át a lakás nappali helyiségébe. Azonban ezek a lámpatestek otthoni használatra készültek, csupán stílusukban hasonlítanak a gyárak modelljeire, amelyeket szélsőséges körülményekre optimalizáltak.

 Az indusztriális az ipari stílust jelenti, amely kétségtelen, hogy egy igen megosztó irányzat a lakberendezésben. Olyan elemek bukkannak fel benne, amelyekhez gyárépületekben, üzemi csarnokokban szokott hozzá a szemünk, nem pedig a privát élettérben. Akik kedvelik a minimalista stílust, a nyers erőt, a végletekig funkcionalista elemeket, azok valószínűleg kedvelni fogják ezt az irányzatot, míg a finoman kidolgozott részleteket, ívelt formákat, lágy vonalakat kedvelők között előfordulhat, hogy idegenkednek tőle. Korábban a loft lakásokban (gyárépületekben kialakított, nagy belmagasságú, hatalmas terekkel rendelkező lakások) találkoztunk főként az indusztriállal, ma azonban bármilyen szinten, akármilyen elosztású lakásban megjelenhetnek az ipari lámpák, sajátos hangulatot és életérzést biztosítva az ott-tartózkodóknak. Ezek jellemzően feltűnő, néha hatalmas, nyitott fémbúrás lámpák, vagy éppen búra nélkül lógó vezetékek hagyományos, körte alakú, akár antikolt színezésű izzóval a végükön. Ha egy ilyen lámpát például raklap bútorokkal és visszafogott, természetes színekkel kombinálunk egy helyiség berendezésekor, egészen sajátos hangulatú teret kapunk, mely egyszerre lesz régies és modern. Nem kell azonban azt gondolni, hogy lakásunk csak akkor lesz igazán stílusos, ha minden egyes kiegészítőt antik vagy vintage üzletben vásárlunk, esetleg az ipari lámpák közül választjuk. Sőt, „a kevesebb néha több” elv alapján nem is tanácsos túlzásba vinni kiegészítők felhalmozását, hiszen ez esetben az összhatás könnyen túlzóvá, nevetségessé válhat. Ezek a tárgyak sokkal jobban érvényesülnek egy szolid, egyszerűen berendezett (majdhogynem minimalista stílusú) helyiségben, ahol a természetes, visszafogott színek dominálnak. Ebben a környezetben akár egy-két meghatározó, igazán stílusos darab remekül tud érvényesülni, megadva az egész belső tér hangulatát. Jellemző lehet az ilyen helyeken a durvább, fémes anyagok használata is, akár a csövek, gerendák, vasalatok szándékos megmutatása olyan módon, hogy a szokástól eltérően nincsenek beépítve, lefestve. A falak is lehetnek vakolat nélküliek, sőt itt-ott rozsdafoltokkal is találkozhatunk – éppen ezek adják meg a felületek vagy a tér jellegzetes patináját.