Izzók és fényforrások

Izzók és fényforrások

1
1,2,3,4,5...(479 termék)
1
1,2,3,4,5...(479 termék)

LED izzó

 

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy az újonnan vásárolt LED izzó kicsomagolása után derült ki: nem illeszkedik a lámpatest foglalatába, ezért mehettünk vissza a boltba cseréért. Vagy sokunkkal előfordult már, hogy azért kellett kétszer fordulnunk, mert otthon vált világossá: a fényforrás formája nem harmonizál a lámpatest stílusával, vagy nem megfelelő szögben szórja a fényt. Ha tehát szeretnénk elkerülni a felesleges köröket, jól tesszük, ha nagyon odafigyelünk az izzó foglalatára és formájára – a különböző variációk között azonban nem mindig könnyű megtalálni az igazit.  Számos foglalattípus létezik – például GU10, E27 LED izzó –, és számos forma – H4 LED izzó, H7 LED izzó, filament LED, vintage izzó – közül kell választanunk. Ezért az alábbiakban bemutatjuk a foglalatok típusait és a fényforrások gyakoribb formáit.

 

Foglalatok típusai

 

A foglalat a lámpa azon része, ahova a fényforrást behelyezzük, illetve az fényforrás azon része, amellyel a lámpához csatlakoztathatjuk. A foglalatok három nagy csoportba sorolhatók: léteznek becsavarozható (vagyis úgynevezett Edison menetes), bajonettes és tüskés foglalatok. A foglalatról a termék dobozán vagy nevében található, betűből és számból álló kód tanúskodik – a betű a foglalat típusára vonatkozik, a szám a foglalat milliméterben megadott átmérőjére. (Tehát pl. a „LED izzó E27” esetében az „E” arra utal, hogy az izzó becsavarozható, Edison menetes, a „27” pedig arra, hogy 27 mm a foglalat átmérője, vagyis ez termék a klasszikus menetes fényforrás nagyobb méretű változata.)

 

A becsavarozható foglalat

 

A becsavarozható, vagyis menetes foglalat jelenti az izzókialakítás klasszikus változatát: mint a legtöbb Edison izzó esetében, a becsavarozható ledes fényforrások esetében is egy menetes fém talp tartja az izzót a lámpatestben. Az E27 LED izzó a legelterjedtebb típus a szabványos lámpatestekhez tervezve (az E14 a kisméretű, az E10 a még kisebb méretű, az E40 pedig a legnagyobb méretű testvér).

 

A bajonettes foglalat

 

A bajonettes kialakítású foglalat (kódjele: „B”) a nevét onnan kapta, hogy a lámpatestbe való behelyezése ugyanazokból a toló/csavaró mozdulatokból áll, mint a bajonett puskavégre szerelése. Az ilyen típusú foglalattal rendelkező fényforrásokat be kell tolni a lámpatest foglalatába, ezután egy negyedkörnyit csavarni rajtuk, hogy a csapok visszahúzódjanak, majd a foglalat belsejében lévő nyílásokba táguljanak. Ebben a csoportban találhatók a „GU” jelölésű fényforrások, mert bár tüskés kialakításúak, de ugyanazzal a reteszelő mechanizmussal működnek, mint a bajonettes társaik. A mennyezeti és süllyesztett lámpák tipikus foglalata a GU10, az asztali lámpáké, csillároké jellemzően a GU9. Azonban stabil rögzítésük miatt a bajonettes foglalattal rendelkező termékek között találhatók az autós fényforrások (a H7 LED izzó és a H4 LED izzó), de a dimmelhető, RGB világítótestek között is elterjedtek.

 

A tüskés foglalat

 

A tüskés foglalatú eszközök (kódjel: „G”) végén 2–4 db tüske található. Az ilyen foglalattal rendelkező fényforrások előnye, hogy egyszerűen benyomhatók a helyükre, viszont a dimmelhető kialakítás nem jellemző rájuk. Mivel a tüskék alakja és hossza, illetve a tüskék közötti távolság nagyon változó lehet, a G jelű foglalattal rendelkező fényforrások számos célra rendelkezésre állnak. 

 

A fényforrás formája

 

Ha kiégett a fényforrás, egyszerűen kicserélheti a hasonlót hasonlóra. Ha azonban új lámpatestet vásárol, előfordulhat, hogy más formájú fényforrást kell választani, ugyanis a különböző formák különböző fényszóródást és fényszöget biztosítanak. Például a gyertya forma Ideális csillárokhoz, fali szerelvényekhez, szabadon álló lámpatestekhez, a körte az általános otthoni világításhoz – a legtöbb E27 LED izzó ebben a formában kapható –, a golflabda pedig a helytakarékos mérete miatt szűk helyek megvilágításához és így tovább. Fontos, hogy a fényforrás alakja meghatározza a világítótest egészének kinézetét, stílusát (tehát vintage stílusú lámpához vintage izzó, rertóhoz filament LED beszerzése a célszerű).

 

Netlámpa: hatalmas választék, óriási kedvezmények

 

A Netlámpa webáruház kínálatában a különböző foglalatú, stílusú és alakú fényforrások nagy választékát találhatja: LED izzó E27, E14, E40 foglalattal, számtalan formában általános célra, retró stílusú filament LED vagy vintage stílusú vintage izzó otthonra, H7 LED izzó, H4 LED izzó az autó fényszórójához – remek termékek várják, hihetetlen kedvező áron, hogy az Ön környezetét is fényre derítsék.