Karácsonyi világítás

Karácsonyi világítás

1
1,2,3,4,5...(241 termék)
1
1,2,3,4,5...(241 termék)

Adventi koszorú, karácsonyi fényfüzér, rénszarvas – az ünnepi hangulathoz

Az adventi koszorú a karácsonyi dekoráció alappillére. Trendek jönnek és mennek, de igazán nagy változások nincsenek. Karácsonykor a dekorációnak csillogni és világítani kell, ez a legfontosabb hangulati elem, a divatszínek évről évre változhatnak. Épp ezért nem is olyan nehéz időtálló karácsonyi díszeket beszerezni: egy adventi koszorú alap, két-három karácsonyi fényfüzér, szobánként egy-egy egyszerű, világító LED ablakdísz – és ezzel hosszú évekre megoldottuk a karácsonyi dekor kérdését. Már csak variálni kell őket évről évre, és pár apró kiegészítővel felfrissíteni.

Nem csupán dísz

Az adventi koszorú elsősorban nem dekoráció, hanem a karácsonyhoz kapcsolódó fogalmak – hit, remény, öröm és a szeretet – szimbóluma a katolikus szimbolikában. Eredetileg három lila (a bűnbánat színe) és egy rózsaszín (az öröm színe) gyertyával készült, de természetesen eltérhetünk a hagyománytól és ízlésünk szerint választhatjuk meg az adventi gyertya színét. Megvásárolhatjuk készen, vagy készíthetünk is magunknak. Nem túlzottan nehéz, ez a karácsonyi dekoráció gyerekekkel is könnyen elkészíthető. Vásároljunk valamilyen koszorú alapot, általában szalmából vagy vesszőből készült kapható. A szalma alapba egyszerűbb lesz rögzíteni a gyertyákat, viszont mindenképpen ajánlatos fenyőágakkal bevonni. A vessző koszorú fenyő borítás nélkül, önmagában is szépen mutat, viszont a gyertyákat kicsit nehézkesebb ráerősíteni. Ragasztópisztollyal tetszőleges díszeket, gömböket, terméseket, masnikat erősíthetünk a koszorúra a gyertyák mellé. Az adventi gyertya helyett használhatunk teamécsest vagy led gyertyát is. Ha vasárnaponként, a gyertyák meggyújtásakor sikerül kicsit gondolkodnunk az adventi koszorúhoz kapcsolódó fogalmakon (hit, remény, öröm és szeretet), máris lépéseket tettünk a felszín irányából az ünnep lényege felé.

Variációk füzérre

Karácsonyi fényfüzérből nem árt több darabot beszerezni. Igazi jolly-joker, nem csak karácsonykor, télen, nyáron, minden évszakban, a lakás szinte minden helyiségében bevethető, sőt, ha kültéren is használhatót vásárolunk, a kertben is megállja a helyét.

Elsődleges helye természetesen a karácsonyfán van. Választhatunk színes ledekkel készültet, vagy maradhatunk a hagyományos fehér fénynél. Itt is találhatunk különböző színhőmérsékletű termékeket: kültérre inkább hidegfehér fényű, beltérre a melegfehér a kedveltebb. Egy nagyobb (2 méter feletti) fenyő két-három fenyfuzer felhasználásával lesz szépen megvilágítva. A karácsonyi fényfűzér nagyon sokoldalúan használható dekorelem. Kiemelhetjük vele az ajtó- és ablakkereteket, vagy egy nagy üvegvázába téve, pár csillogó dísz társaságában látványos asztaldíszt készíthetünk belőle. A nappali falára apró szögek beverésével felvihetjük egyszerű ábrák (fenyő, csillag, harang, masni stb.) körvonalait. A szögek köré feszítve a fényfüzért nagyméretű, látványos fali dekorációt készíthetünk, garantáltan elnyerjük gyermekeink és a rokonság csodálatát.

Ha a fenyőfára szánjuk, zöld vagy fekete vezetékkel ellátottat vásároljunk, ha lakásdekorációként kívánjuk hasznosítani, előnyösebb az átlátszó, színtelen vezeték, mert jobban beleolvad a környezetébe.

Bármilyen világító karácsonyi dekoráció ablakban elhelyezve elsőrangú hangulati elem. Nem csak a szobánkat díszíti, hanem az utcán járók is gyönyörködhetnek benne. Számtalan kivitelben, formában, mintában kapható a fényfüggönytől kezdve, a led csillagokon, fenyőfákon, harangokon keresztül a fából készült világító életképeken, diorámákon át a gyerekeknek szánt mesefigurákig, hóemberekig, rénszarvasokig. Bár többnyire elemmel működnek, de a ledek kis fogyasztásának és hosszú élettartamának köszönhetően sokáig világítanak. Minden helyiséget feldobnak és nagyszerűen felidézik a karácsony sejtelmes, rejtelmes, szívet melengető hangulatát.

Kültéren is

A karácsonyi lakásdekoráció mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kültéri karácsonyi dekoráció, vagyis a házak külső homlokzatának, erkélyeknek, kerteknek az ünnepi díszítése. Itt is a ledekkel készült fényfüzérek, fényfüggönyök, fényhálók a legnépszerűbbek, mert segítségükkel valóban látványos, hangulatos fényekbe öltöztethetjük kertünket, erkélyünket és nemcsak nappal, de sötétedés után is gyönyörködhetünk bennük. Az időjárásállóság miatt csakis kültérre alkalmas világítótesteket vásároljunk e célból.

Ha a fenntarthatóságra is gondolunk, a legfontosabb, hogy amit megveszünk, az jó minőségű legyen. A silány minőségű termékek hamar tönkre mennek, és csak a szemetet szaporítják. Áldozzunk inkább több pénzt egy-egy termékre, és vásároljunk inkább kevesebb, de jó minőségű darabot, amit még hosszú évekig használhatunk. Egy biztos: az adventi koszorú és a karácsonyi fényfüzér soha nem megy ki a divatból.