Fürdőszoba mennyezeti lámpa

Fürdőszoba mennyezeti lámpa

1
1(5 termék)
1
1(5 termék)

Fürdőszobai mennyezeti lámpa

A fürdőszobai mennyezeti lámpa „feladatköre” igen összetett. A fürdőszoba világítása már reggel fontos szerepet játszik az indulás előtti előkészületek során, este pedig a kikapcsolódáshoz is hozzájárulhat kellemes hangulatfény biztosításával. Ebben a helyiségben fontos, hogy a funkcionális fény és a hangulatvilágítás is tökéletes legyen, hiszen az itt végzett tevékenységek egy része (sminkelés, borotválkozás, frizurakészítés stb.) kiváló fényviszonyokat igényelnek, másrészt a fürdőszoba afféle privát wellnessként is működik, sokan a kádban vagy a zuhany alatt „relaxálnak” egy hosszú, fárasztó nap végén. A fürdőszobában általában a mennyezeti lámpa szolgáltatja az alapvilágítást, melyet ideális esetben más fényforrások, például fali lámpák és tükörlámpák egészítenek ki.  A fürdőszoba lámpa feladata ezért sokféle, s nemcsak összetett funkciójának köszönhetően, hanem a helyiség jellemzői miatt is. Ugyanis egy vizes helyiségben nem használható bármilyen világítótest, csak olyan, amely megfelelő IP védettséggel rendelkezik.

Biztonság – mit jelent az IP védettség?

Az IP védettség (Interational Protection Marking vagy Ingress Protection) jelentése: „Nemzetközi Védettségjelölés”, vagyis a víz és a szilárd testek elleni védettség szintjét jelenti – ebből az adatból tudhatjuk meg, hogy például az adott lámpatestet tehetjük-e vizes helyiségbe, van-e védettsége pára és felfröccsenő víz ellen, illetve, hogy milyen mértékű ez a védelem. A jelölés az IP előtagból és két számból áll, melyből az első számjegy a szilárd testekkel szembeni védelmet jelöli, a második pedig a víz elleni védettséget. (Amennyiben a jelölés helyett egy X-szel találkozunk, az a védettségi teszt hiányát jelöli.) Ez alapján pl. egy IP44 besorolású lámpatest megfelelő védettséggel rendelkezik apró, szilárd tárgyak és bármely irányból érkező, felfröccsenő víz ellen: egy ilyen fényforrás akár fürdőszobába vagy kültérre is kifejezetten megfelel, és biztonságosan alkalmazható. Nagyon fontos, hogy a fürdőszobában csak olyan lámpatestet használjunk, amely megfelelő védelemmel rendelkezik pára és víz ellen!

Forma és design

Örökzöld klasszikus a helyiség közepén elhelyezett fürdőszobai mennyezeti lámpa, amely lekerekített, üvegből vagy műanyagból készült lámpabúrával rendelkezik. Azonban a választék ma már jóval szélesebb, kedvünkre válogathatunk a különféle formák és színárnyalatok közül. A legtöbb fürdőszobában a fehér, az ezüst és a króm különböző árnyalatai dominálnak, hiszen ezek optikailag tisztább és ragyogóbb hatást eredményeznek. De bármilyen stílusú a fürdőszobánk, nem fog gondot okozni a megfelelő fürdőszobai lámpa felkutatása.

A megfelelő világítási koncepció

Bármilyen fürdőszobai mennyezeti lámpa mellett tesszük le a voksunkat, ügyeljünk arra, hogy a fürdőszobában – ahogy bármely más helyiségben is – a fő- és kiegészítő világítás egymással összhangban legyen! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fürdő összetett funkciója miatt kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a fényerő szabályozható legyen, hiszen nem ugyanazokra a fényviszonyokra van szükség borotválkozás vagy sminkelés, illetve esti fürdőzés esetén! Ugyanez vonatkozik a színhőmérsékletre – a nagy precizitást igénylő tevékenységekhez hideg fehér fényre van szükség, ám kikapcsolódni meleg fehér világítás mellett tudunk. Ma már sokféle alternatíva van arra, hogy egyazon helyiségben többféle fényerő és színhőmérséklet elérhető legyen – például ügyesen lehet játszani az alapvilágítás és a kiegészítő fények összehangolásával. Egy mennyezeti lámpa mellé felszerelhetünk LED szalagokat a mosdó feletti tükör oldalaira, vagy elhelyezhetünk fali lámpákat, spotokat a két oldalán – a lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt.

LED a fürdőszobában is

Ha nemcsak biztonságos, hanem költséghatékony, környezetkímélő és energiatakarékos világításra vágyunk, a megoldás a fürdőszobai mennyezeti LED lámpa. Egy LED-es fényforrás jóval kevesebbet fogyaszt, és összehasonlíthatatlanul hosszabb élettartammal rendelkezik, mint egy hagyományos, halogén izzós lámpatest. Ráadásul a LED fény nem vibrál, ezzel kíméli a szemünket.