Mozgásérzékelős kültéri lámpa

Mozgásérzékelős kültéri lámpa

1
1(21 termék)
1
1(21 termék)

Egy mozgásérzékelős kültéri lámpa sok helyzetben jó szolgálatot tesz

A mozgásérzékelős kültéri lámpa használata kényelmes és a betörések megelőzésében is segíthet. Sok olyan helyzet adódhat főleg kertes házak, nyaralók, ipari telephelyek esetében, amikor az éjszakai állandó, erős megvilágítás nem indokolt, viszont alkalmanként szükség lenne rá. Ilyen helyzetekben tesz jó szolgálatot egy mozgásérzékelős kültéri lámpa.

Praktikuma

A mozgásérzékelő lámpa kültéri típusai mind a gyalogos, mind a járművel történő közlekedést megkönnyítik, kényelmesebbé teszik, ezért is terjedt el használatuk udvarokban, kertekben, valamint garázsokban, gépkocsibeállók környékén. A mozgást érzékelve azonnal bekapcsolnak, majd annak megszűntekor – a beállított idő elteltével – lekapcsolnak. Praktikus, kényelmes és gazdaságos: nem kell a villanykapcsolót vagy a távirányítót keresgélni, a sötétben botorkálni, és a feleslegesen elhasznált áramért fizetni.

Egy ilyen világítás a kényelem mellett biztonságot is nyújt, mivel a hirtelen felkapcsolódó erős fényt biztosan észrevesszük mi magunk vagy a szomszédok is, emellett a rosszban sántikálót is elriaszthatja, ha hirtelen ott találja magát egy erős fénycsóva közepén.

Alkonykapcsoló

A mozgásérzékelős lámpa kültéri verziói szinte kivétel nélkül alkonykapcsolóval vannak felszerelve. Ezek folyamatosan mérik a lámpa körüli fényerősséget, amit egy előre beprogramozott értékhez viszonyítanak. Amikor a fényerősség eléri az adott értéket, az alkonykapcsoló aktiválja a világítást. Hajnalban, reggel pedig, elérve a határértéket, az alkonykapcsolóval ellátott mozgásérzékelő lámpa inaktívvá válik. Nappal tehát nem világít, így nem fogyasztja fölöslegesen az áramot és a pénzt.

Beállítási lehetőségek

A mozgásérzékelő kültéri lámpa általában több beállítási lehetőséggel is rendelkezik. Beállítható, hogy milyen fényerősségnél kapcsoljon be, ha mozgást érzékel (tehát nappal mozgás esetén sem kapcsol be), mennyi ideig világítson a mozgás megszűnte után. A hatótávolság és az érzékelési szög fontos jellemzők, ezeknek érdemes még a vásárlás előtt utánanézni. A maximális észlelési távolság nagyjából 10 méter körül mozog, a látószög sok esetben már elérheti a 165 fokot is. Aktiválódás után a világítás ideje pár másodperc és pár perc között állítható. Felszerelés után pedig ki kell próbálni a beállításokat, kikísérletezni a legoptimálisabb értékeket, hogy a lámpa például a háziállatunk mozgására ne kapcsoljon fel.

Milyen izzót válasszunk?

A mozgásérzékelős lámpák a többi lámpához hasonlóan általában izzó nélkül kerülnek forgalomba. Az izzók, fényforrások kiválasztásakor tartsuk szem előtt a tényt, hogy funkciójukból kifolyólag az ilyen lámpák sokszor fel-le kapcsolnak, és egyszerre rövid ideig világítanak. A gyakori kapcsolgatás miatt kompakt fénycsövek használata nem ajánlott, mivel azok élettartamát épp a gyakori kapcsolgatás jelentősen megrövidíti. Ellenben a LED izzók tökéletesen megfelelnek e célra is.

Az időjárás viszontagságai

A kültéri lámpák jelentős igénybevételnek vannak kitéve: szállja őket a por, veri az eső, süti a nap. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jó minőségű anyagokból készüljenek és megfelelően védettek legyenek a külső behatások ellen. A külső behatások elleni védettség mértékét az IP szám adja meg, amely minden termék leírásában és csomagolásán fel van tüntetve. Kültéri lámpa esetében legalább IP44 érték az elvárható, ami a fröccsenő víz elleni védettséget jelenti. Komoly mennyiségű pornak kitett lámpák esetében (pl. forgalmas út mellett, építkezéseken, ipari területeken stb.) érdemes befektetni egy IP65-ös védettségű termék megvásárlásába, ami a szálló por mellett már például az öntözőberendezések okozta vízzel is megbirkózik.

Érdemes a lámpák anyagára is odafigyelni. A Nap UV-sugárzása a gyengébb minőségű műanyagokat hamar tönkreteszi. Érdemes fémből, például nemesacélból, valamint üvegből vagy jó minőségű műanyagból készült termékekbe beruházni, amelyek hosszú távon olcsóbbak lehetnek, mint a kedvező árú, de gyenge minőségű társaik. A Netlámpa kínálatában kizárólag jó minőségű, UV-sugárzásnak ellenálló anyagból készült lámpákat talál, érdemes közülük választani.