Mozgásérzékelős mennyezeti lámpa

Mozgásérzékelős mennyezeti lámpa

1
1(3 termék)
1
1(3 termék)

Mozgásérzékelős mennyezeti lámpa

A mozgásérzékelős mennyezeti lámpa három legfontosabb előnye, melyek miatt egyre többen teszik le mellette a voksot: a biztonság, a praktikum és az esztétikum. A mozgásérzékelős lámpa leglényegesebb tulajdonsága és egyben specifikuma, amely miatt többet tud, mint bármely más típusú lámpa: hogy működése automatizált, önállóan ki- és bekapcsol. Meghatározott beállítások alapján lép működésbe, s világítja meg a lakás szobáit csakis annyi ideig, ameddig valóban szükség van rá.

Azokban a helyiségekben célszerű mozgásérzékelő lámpát alkalmazni, amelyekben viszonylag kevés időt töltünk, s nincs szükségünk tartósan lámpafényre. Ilyen helyiség például az illemhely, az előszoba, az egyes szobákat összekötő folyosó, a kamra vagy a spájz, valamint a gardróbszoba.

Előnyei

Mindenki számára ismerős lehet a következő szituáció: éjszaka félálomban kimegyünk a mosdóba vagy egy pohár vízért a konyhába, vakon keresgéljük a villanykapcsolót a sötétben, esetleg meg is botlunk a kutya egyik játékában, netán rálépünk a gyerek Lego kockájára, vagy nekiütközünk egy bútornak, mire megtaláljuk a kapcsológombot. Másnap reggel pedig égve találjuk a WC-ben vagy az előszobában a villanyt. A sok bosszúság mellett egy-egy ilyen szituáció meglepően magas villanyszámlához is vezethet. Ha pedig gyakran próbálunk sötétben közlekedni, kisebb vagy nagyobb balesetet is szenvedhetünk. A mozgásérzékelős mennyezeti lámpa éppen ezen tulajdonságai miatt nagy segítséget jelenthet olyan lakásokban, ahol kisgyerek vagy idős ember él, akik hajlamosabbak megfeledkezni arról, hogy a villanyt le kell kapcsolni, ha nincs már rá szükség. Ugyanakkor bárki számára kényelmes, praktikus és energiatakarékos megoldás egy mozgásérzékelő lámpa használata. Amennyiben valakinek a fő motivációja az ilyen lámpa beszerzésére a villanyszámla csökkentése, a mozgásérzékelő LED lámpa mennyezeti modellje fogja legtökéletesebben kielégíteni az igényeit. Egy LED lámpa ugyanis jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos izzó, emellett nem vibrál, így a szemmel is kíméletes, nem rontja azt.

Működése

Az ilyen lámpatestekbe a mozgás érzékelésére alkalmas szenzorok vannak beépítve, illetve néhány terméknél a fény érzékelésére alkalmas érzékelők is segítik az optimális működést. Mit jelent ez pontosan? A legtöbb beltéri mozgásérzékelős lámpa esetében be tudjuk állítani, hogy milyen fényerősség mellett lépjen működésbe, s azt is meghatározhatjuk, hogy mennyi ideig, hány másodpercen vagy percen keresztül világítson. Ez nagyon praktikus olyankor, amikor például késő este vagy az éjszaka közepén hazaérünk, és az előszobába lépve nem kell a sötétben tapogatózva keresni a kapcsolókat, vagy amikor hajnalban gond nélkül megtalálja a nálunk alvó vendég is a fürdőszobát. Olyankor is jó szolgálatot tesz a mozgásérzékelős mennyezeti lámpa, amikor például koszos a kezünk, és se a kapcsolót, se a falat nem szeretnénk vele összemaszatolni, vagy ha a boltból érkezünk haza mindkét kezünkben szatyrokkal.

Az érzékelés hatósugara általában 4 és 16 méter között van, a beállítható működési (tehát világítási) idő pedig 10 másodperctől akár 12 percig terjedhet. Amint belépünk a hatósugárba, a világítás bekapcsol. Főleg olyan esetben, amikor nagyon rövid működési idő van beállítva, előfordulhat, hogy a szenzor nem érzékel mozgást, ezért a világítás kikapcsol. Például, ha valamilyen oknál fogva megállunk az előszobában, s nincs jelentősebb mozgás ez idő alatt. Ilyenkor elég egy lépés vagy egy karmozdulat, és a szenzor máris „észreveszi”, hogy még ott vagyunk, és ismét működésbe hozza a fényforrást.

Az idő előrehaladtával egyre nő az igény a mozgásérzékelős lámpákra. A megnövekedett keresletre a gyártók is növekvő kínálattal reagálnak. Így függetlenül attól, hogy milyen stílusban van berendezve otthona, ha intelligens világítási technológiát szeretne benne megvalósítani, biztosan megtalálja a megfelelő lámpatestet mozgásérzékelővel, hiszen ezek a modellek nem csupán funkciójukban, de design tekintetében is tökéletesen alkalmazkodnak a modern belsőépítészet és a lakberendezés trendjeihez és követelményeihez.