Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Sínrendszeres világítás

Sínrendszeres világítás

1
1(16 termék)
-- Ft
TRIO 78330101 DUOline 25W fehér spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78330111 DUOline 25W szürke spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78330179 DUOline 25W arany spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78240132 DUOline 25W fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78170107 DUOline 25W nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78240107 DUOline 25W nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78240131 DUOline 25W fehér spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78070131 DUOline 25W fehér spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78070132 DUOline 25W fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78070107 DUOline 25W nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78010131 DUOline 40W fehér spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78010132 DUOline 40W fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO 78010107 DUOline 25W nikkel spot lámpatest
1
1(16 termék)

Led sín + tetszőleges mennyiségű lámpatest – avagy a sínes világítási rendszerek előnyei

 

Napjainkban egyre többször találkozhatunk led sínre csatlakoztatott lámpákkal. Nappaliban, hálószobában, konyhában, üzletekben, éttermekben, múzeumokban egyre gyakoribb ez a sínrendszeres megoldás. Hogy miért választják olyan sokan? Alábbi cikkünkből megtudhatja.

 

A sínrendszeres világítás


Modern megjelenésű, könnyen kezelhető, jól variálható: ez a sínrendszeres lámpa!  Sínes rendszerek esetén egy tetszőleges hosszúságú és alakú sínt helyezünk el a mennyezeten, amely egyetlen elektromos kiállásra csatlakozik. Az egész sínben áram van, amelyre tetszőleges mennyiségű, a LED sínnel kompatibilis lámpa csatlakoztatható, szerelés nélkül, egyszerűen – és ugyanígy el is távolítható. Az áramot a sínen belül található szigetelt rézhuzalok vezetik. Egy sínszakasz akár több tízméternyi hosszú is lehet (speciális szerszámokkal akár hajlítható is) úgy, hogy közben egyetlen ponton csatlakozik az elektromos kiálláshoz.

A sínen bárhol, egy mozdulattal csatlakoztathatók a sínrendszerrel kompatibilis csatlakozóval szerelt lámpatestek.

Ez a variabilitás a lámpa sínrendszerek legnagyobb előnye. Egy lakás nappalija is sokszor kerülhet átrendezésre az évek alatt, egy kiállítótér, iroda vagy üzlet pedig még gyakrabban. Ilyen esetekben nagy könnyebbség, ha nem kell minden átrendezéskor a mennyezetet vésni és új csatlakozásokat kialakítani az új berendezéssel kompatibilis lámpákhoz. Ha sínrendszeres világításunk van, ilyen esetekben elég a lámpákat a sínen odébb húzni, esetleg újabbakkal bővíteni vagy épp csökkenteni a fényerőt.

 

Alaptípusok

  • Erős- és gyengeáramú sínek

Használati feszültség szempontjából megkülönböztetünk erős, illetve gyengeáramú rendszereket. Az erősáramú sínekben 230V-os feszültség van, míg a gyengeáramú (törpefeszültségű) LED sínek része egy transzformátor, mely a hálózati feszültséget gyengeárammá, 12 vagy 24V-os feszültséggé alakítja. A gyengeáramú rendszerek hátránya, hogy hosszuk korlátozott.

  • Egy-, kettő és háromfázisú sínrendszerek

A másik fontos tudnivaló, hogy hány áramkör, azaz hány fázis van a sínekben. Jelenleg 1, 2 vagy 3 fázisú mennyezeti sínek közül választhatunk.

Az egyfázisú sínekben egy áramkör található, azaz minden csatlakoztatott lámpa egyszerre kapcsolódik fel és le. A többfázisú síneknél megoldható a 2 illetve 3 kapcsolt áramkört külön-külön kapcsolása. Ilyenkor egy sínhez több villanykapcsoló is tartozik, és az egyes kapcsolók csak az áramkörükre kötött lámpákat kapcsolják.

  • A szerelés típusa szerint

A lámpa sínrendszerek többsége a megfelelő rögzítőeszközökkel bármilyen sík felületre felszerelhető.

Egyes típusokhoz, ahol a sín kellően merev, gyártanak függesztő alkatrészeket, jellemzően acél sodronyokat vagy pálcákat. Ezekkel a szerelékekkel el lehet távolítani a mennyezettől a síneket. Acélsodronyokkal akár több méteres belógás is megoldható. A pálcás módszerrel kisebb belógás, ugyanakkor nagyobb szilárdság érhető el.

Gipszkarton álmennyezetek esetében lehetőség van a sín besüllyesztésére is, speciálisan erre a célra kialakított sínek használatával. E megoldás előnye a fokozott esztétikum, hiszen a sín egyáltalán nem látható, csak egy horony, amibe a lámpák csatlakoznak. Hátránya, hogy a sín utólag csak az álmennyezet megbontásával bővíthető vagy távolítható el.

Kompatibilitás


A lámpagyártó cégek igyekeznek lépéseket tenni a kompatibilitás irányába, hiszen többféle szabvány is létezik a sínes lámpatestek esetében (pl.: EUTRAC). Az egymással szabványos rendszerek elemei kompatibilisek más gyártók megegyező szabványú csatlakozóival. Azaz különböző is lehet például a sín és a csatlakoztatott lámpa gyártója. Azonban önmagában az, hogy egy adott LED sínrendszer például két fázisú, nem jelenti azt, hogy bármely két fázisú lámpával csatlakoztatható lesz. A kompatibilitásra érdemes kiemelt figyelmet fordítani sínes világítási rendszerek vásárlása esetén.