Mennyezetre szerelhető lámpa

Mennyezetre szerelhető lámpa

1
1,2,3,4,5...(326 termék)
-- Ft
TRIO R62391100 Thea 18W 2000lm 2700 - 6500K fehér mennyezeti lámpatest
1
1,2,3,4,5...(326 termék)

A mennyezeti lámpa adja a legjobb általános világítást

Egy mennyezeti lámpa a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb módja egy tér megvilágításának.

Hangulat és használat szempontjából is a lakás egyik központi eleme a lámpa. Otthonunk különböző pontjain különböző erősségű, irányú, színárnyalatú fények az ideálisak. Egy biztos: mennyezeti lámpákra minden lakásban szükség van.

A mennyezeti lámpa általában a tér mennyezetének középpontjában van elhelyezve, ezáltal biztosítva a mindenhová eljutó, megfelelő erejű fényt. Ez az általános világítás, ami arra elegendő, hogy mindent jól lássunk, például be tudjuk kötni a cipőnket az előszobában, vagy megtaláljuk a szemüvegünket a könyvespolcon a nappaliban. Az általános világítás viszont nem elegendő vagy nem megfelelő például olyan speciális tevékenységekhez, mint például az olvasás, írás, kézimunkázás vagy főzés, mert hiába erős a központi fény, ha esetleg pont a hátunk mögött világít, ezért testünkkel leárnyékoljuk a munkaterületet. Ilyen esetekben irányított, helyi fényekre van szükség, ami már egy másik cikk témája lesz. Ebben a bejegyzésben a mennyezeti lámpákról ejtünk szót.

Mennyezeti lámpa nagyon sokféle stílusban, kivitelben kapható, nemcsak az eltérő ízlések és igények miatt, hanem azért is, mert a különböző helyiségekbe más-más jellegű világítótest az ideális.

Helyiségek szerint

Előszobába például ideális választás lehet egy modern mennyezeti lámpa, amely egyszerű vonalaival belesimul a környezetébe, mégis elegendő fényt ad ahhoz, hogy indulás előtt megnézhessük magunkat a tükörben, vagy megtaláljuk a kulcsokat. Az előszoba általában ablaktalan, sokszor szűk helyiség, ezért kiemelten fontos az erős megvilágítás. Itt nem érdemes spórolni a fényerővel. Válasszunk viszonylag erős fényű, több pontból világító lámpát.

A nappali a napközbeni aktív tevékenységek színtere, ahol szintén fontos az általános világítás (és természetesen a helyi, kiegészítő fények is). Lényeges, hogy a központi fényforrás egyöntetűen világítsa meg a teljes teret, ne maradjanak sötét, árnyékos sarkok. Ha ez egy lámpával nem érhető el, akkor használjunk többet. Ajánlott a nappali terébe lógó, több karú, erős, szórt fényt adó csillárok használata, lehetőleg meleg, sárgás fényű izzókkal kiegészítve.

Az étkezőasztal fölé is a mennyezetről lelógó, az asztalt teljes terjedelmében megvilágító függeszték szükséges. Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy a lámpa vagy lámpák pontosan az étkezőasztal középpontja fölött helyezkedjenek el. Olyan mértékig lógjanak le, hogy jól megvilágítsák az asztalt, de ne vakítsák el az asztalnál ülőket. Mivel a nappali és az étkező sok újépítésű lakásban, házban egy térben helyezkedik el, jó, ha a két lámpa stílusát összehangoljuk. Egy visszafogottabb színvilágú nappali-étkezőben jól mutat például két darab egyforma design mennyezeti lámpa, amelyek a semleges környezetben a tér fókuszpontjai lesznek.

A konyha munkahely, itt nem hangulatvilágításra van szükség. A konyhai mennyezeti lámpa adjon megfelelően erős fényt és legyen ellenálló a lecsapódó pára, nedves, zsíros gőzök ellen. Mindenképpen ajánlott a zárt búra. A lámpa tisztítását is megkönnyíti és az élettartamát is meghosszabbítja. Ugyanilyen fontos a pultot erősen megvilágító helyi fény, amit legegyszerűbben a felső szekrénysor alá szerelt ledsorral oldhatunk meg.

A fürdőszobában szükség van egy, a helyiséget teljesen bevilágító központi lámpára, valamint a tükör helyi megvilágítására is. Ügyeljünk a vízvédelemre, minimum IP44 kódú fürdőszobai mennyezeti lámpa az ideális.

A hálószoba közepén javasolt elhelyezni egy mennyezetről lelógó csillárt, amelynek melegfehér fényű izzói a plafon felé irányulnak, tehát indirekt megvilágítást adnak. Az ilyen lámpák az ágyban fekve sem világítanak a szemünkbe és kellemes, szórt fényt biztosítanak.

A gyerekszobában központi fényforrásként ajánlható a csillár vagy több fényforrást tartalmazó spot lámpa. Fontos az erős, meleg fényű általános világítás mellett a helyi fények (olvasólámpa, asztali lámpa) használata is.

Összegzés

A fentiek alapján látható, hogy milyen sok szempontot érdemes figyelembe venni egy központi világítótest kiválasztásakor: nem öncélú tehát a termékek sokfélesége.

A Netlámpa kínálatában számtalan kiváló minőségű mennyezeti lámpa közül választhat mindenféle stílusban és árfekvésben. Nézzen körül webáruházunkban és válassza ki a céljának és ízlésének megfelelőt.


Mennyezeti lámpák minden szobához és stílushoz!

Rendezze be otthonát modern mennyezeti lámpáinkkal. Válasszon a stílusok, formák és méretek széles választékából, amelyek nemcsak általános megvilágítást biztosítanak, hanem meghatározzák a szobák hangulatát is. A mennyezeti lámpa lehet kerek vagy négyzet alakú, a lényeg a jó fényeloszlás. Napjainkban leginkább az energiatakarékos LED-ket részesítik előnyben, melyeknek alacsony az energiafogyasztásuk cserébe nagy teljesítményt biztosítanak.