Munkalámpa

Munkalámpa

1
1,2,3,4,5...(182 termék)
-- Ft
Ledlenser H4 250lm 3xAAA fejlámpa
-- Ft
Home MFL 300 2xC LED elemlámpa
-- Ft
GP P8511  CR41 tölthető LED lámpa
-- Ft
GP P8551B CH31 kék fejlámpa
-- Ft
Hama 136694 110lm ledes fejlámpa
-- Ft
Hama 136693 160lm ledes fejlámpa
-- Ft
Varta 16617101421 Lipstick light
-- Ft
EMOS P3861 LED gumi elemlámpa
1
1,2,3,4,5...(182 termék)

Fejlámpa, reflektor és munkalámpa – elemlámpák a gyakorlatban

Számtalan olyan helyzet fordul elő a mindennapokban, aminek megoldásában nagy segítség tud lenni egy elemlámpa. Biztosan sokunknak ismerős például az a helyzet, amikor túrázni vagy kempingezni indulunk, és csak sötétedéskor döbbenünk rá, hogy otthon maradt a fejlámpa (vagy bármilyen elemlámpa). A szabadtéri használathoz a legfontosabb szempontok az ütés- és vízállóság, valamint az energiatakarékos funkció.

Annak, aki éjszakai munkát végez, az alapfelszereltségéhez tartozik az elemlámpa. Számukra a fokozott igénybevétel miatt kiemelt szempont az ütésállóság, a folyamatos használat miatt pedig egy újratölthető, akkumulátoros lámpa a legjobb választás. Akinek mindkét kezét egyszerre kell használnia, például szereléshez, annak a kényelmesen viselhető fejlámpa ajánlott, éjjeli- és biztonsági őröknek pedig a nagy kapacitással és többféle funkcióval rendelkező LED reflektorokat javasoljuk.

Főként télen, a korán sötétedő napokon minden háztartásban hasznos kellék lehet egy megbízható, jól működő zseblámpa. Azonban az év bármely napján jól jöhet hirtelen áramszünet esetén, vagy ha éppen fel kell mennünk a padlásra. A kocsi ajtajában is érdemes tartani egyet, mert bármikor adódhat úgy, hogy szükségünk lesz rá éjszaka. Ide érdemes kisebb méretű, kevés helyet foglaló darabot választani.

Egy vadásznak vagy horgásznak nem is kell magyarázni, hogy mennyire fontos eszköz számukra minimum egy darab profi elemlámpa az éjszakai vagy hajnali horgászathoz, vadászathoz. De még jobb választás a fejlámpa, hiszen, ha kapás van, vagy ha stabilan kell tartani a fegyvert, ahhoz mindkét kezükre szükség van. Itt is érvényes, hogy a tölthető LED lámpa, akkumulátoros lámpa ára sokszorosan megtérül, hiszen kulcsfontosságú, hogy ne maradjunk világítás nélkül. Figyeljünk oda arra is, hogy az elemlámpa ne merüljön le, főleg hosszabb kirándulásokon legyen nálunk tartalék akkumulátor.

Fejlámpa gyorstalpaló

Az előzőekben többször is felmerült a fejlámpa, mint ideális megoldás. Mint minden vásárlásnál, itt is arra kell választ találnunk, hogy mire szeretnénk majd használni a lámpánkat.

Autószereléshez, barkácsoláshoz, családi kempingezéshez megfelelőek a legegyszerűbb, nem túl erős fényű modellek, melyek általában vízbe nem meríthetőek, de az esőnek és a fröccsenő víznek ellenállnak.

Ha a fejlámpa valamilyen aktívabb tevékenység, például terepfutás, kerékpározás, gyalogtúrázás vagy barlangászás során lenne a társunk, több mindent végig kell gondolnunk vásárlás előtt. Ilyen esetekben fontos a fényerő, a fénycsóva jellege, a világítási fokozatok, de figyelembe kell vennünk a vízállóságot, a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállóképességet, és természetesen az üzemidőt is.

Léteznek olyan lámpák, amelyeknek minden paramétere kiemelkedő, de ezt az áruk is tükrözi, miközben valószínűleg nincs is rájuk igazán szükségünk. Egy esti terepfutáshoz például nagy fényerőre, jól terülő fénycsóvára, kis tömegű és esőálló lámpatestre, és órákban mérhető üzemidőre lesz szükségünk. Barlangtúrához célszerű egy erős, strapabíró, komoly üzemidejű és vízhatlan lámpát beszereznünk, aminek egyszerűen tudjuk cserélni az akkumulátorát. Nehezebb terepen, erdőkben kanyargó bicikliutakon olyan lámpással a legjobb suhanni, amelynek nagy fényereje van, emellett rendelkezik szétterülő, valamint fókuszáltabb, távolabbra világító fénycsóvával is.

Sok fejlámpa USB-csatlakozással van ellátva: akkumulátorukat a telefonunk vagy táblagépünk töltőjének segítségével számítógépről, szivargyújtóról vagy külső áramforrásról is táplálhatjuk, sőt némelyik modell akkumulátoráról külső eszközöket is tölthetünk.

Tudnivalók a hordozható LED reflektorról

A hordozható LED reflektor megbízható, nagy teljesítményre képes eszköz, amely ugyanakkor takarékosan bánik a felhasznált energiával. Előnyeit egyaránt ki tudjuk használni beltéri vagy kültéri megvilágításnál, illetve sötétben történő munkavégzés esetén is. Egyik legnagyobb előnye a mobilitás: néhány egyszerű mozdulattal össze tudjuk csukni, kis súlyának és méretének köszönhetően pedig a szállítását is könnyedén meg tudjuk oldani, így tetszés szerint magunkkal vihetjük oda, ahol éppen szükségünk van rá.

Ahogyan az elnevezésből következtethetünk, a reflektor fényforrása egy energiahatékony, gazdaságos LED izzó. A mostani kézi reflektorok szinte mindegyike A+ kategóriába sorolható, az általuk kibocsátott fény pedig hideg vagy semleges fehér színű. Működtetésük akkumulátor vagy hálózati csatlakozó segítségével is megoldható, de persze ha az első opciót választjuk, gondoskodnunk kell feltöltött tartalék akkumulátorról is. A hordozható LED reflektorokban nem tud kárt tenni az eső, a por, de a szélsőséges hőmérséklet sem, ezen tulajdonságuknak köszönhetően mind kültéren, mind beltéren egyaránt használhatóak.

LED munkalámpa a gyakorlatban

Ha a munkánk vagy a hobbink miatt olyan terepen kell elboldogulnunk, ahol nincs elég fény, érdemes egy munkalámpával felszerelkeznünk. A feladattól és a körülményektől függően – legyen szó akár egyszerű tájékozódásról, akár speciális munkafolyamatokról –, számos lehetőség közül válogathatunk.

A kiválasztás alapja a szükséges fényviszonyok biztosítása legyen, vagyis az, hogy milyen távolságban mekkora terepet szeretnénk majd bevilágítani, illetve hogy terítő, vagy inkább szúró jellegű fény segíti jobban a munkánkat. A terítőfény, ahogy a neve is sugallja, nagyobb szögben világítja meg a környezetünket, ami rossz látási viszonyok esetén óriási segítség a navigációban. A szúró fény ennek éppen az ellenkezőjét jelenti: koncentrált, kis szöget bezáró, de nagy távolságokra elérő fénycsóvát, ami ideális lehet távoli objektumok vagy tereptárgyak megvilágítására, ezáltal szintén a pontosabb tájékozódást szolgálják. Típustól függetlenül minden munkalámpára jellemző a tartós és strapabíró kialakítás, aminek köszönhetően zord körülmények között és intenzív használat mellett is hosszú élettartammal bír.

Egy igazán jó taktikai lámpa bármikor jól jöhet!

Mit jelent az, hogy taktikai lámpa? Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy egy ügyes reklámfogás az egész, és valójában csak egy túlárazott zseblámpa ez is, hiszen ugyanazt tudja, mint amit a nagyszüleink elemlámpája tudott ötven évvel ezelőtt, csak hát mostanában divattá vált ráaggatni a tárgyakra a “taktikai” jelzőt. Nos, valójában azért több van mögötte, mint puszta marketing. Lássuk csak, miért.

A taktikai lámpát az amerikai hadsereg elit alakulatai számára fejlesztették ki olyan módon, hogy kibírja a zord körülményeket és a fizikai behatásokat, vagyis egy rendőri vagy katonai bevetésen se érje maradandó károsodás. A legfontosabb jellemzője tehát a tartósság és a strapabírás. A régi, hagyományos zseblámpákat néha elég volt egyszer leejteni ahhoz, hogy betörjenek, javításra szoruljanak vagy végleg tönkremenjenek. A taktikai lámpa sem örök életű, de azért az időtállóságukat egy napon se lehet említeni hétköznapi társaikéval.

A taktikai lámpa tokja acélból vagy ötvözött alumíniumból készül, csúszásmentes felülete van, és több helyen megerősített. A vízállóság is jellemző rá, hiszen nem lehet egy kis esőtől érintkezési hibás, ellen kell állnia mind a párának, mind a folyóvíznek (a víz alá merítést azért már valóban csak a prémium kategóriás darabok bírják ki). Még olyan extrákkal is el van látva, mint például az üvegtörő vég, melynek segítségével vészhelyzet esetén akár egy autó szélvédőjét is be lehet törni.

Korántsem biztos, hogy valaha is ki fogjuk használni egy drága taktikai lámpa minden funkcióját. Reméljük, hogy soha nem kell majd kitörnünk magunkat egy felborult autóból, és az éjszakai őserdőben való kalandokat is hagyjuk meg inkább a katasztrófafilmeknek. Viszont bármikor szükségünk lehet egy erős, megbízható lámpára, ha mondjuk éjjel a szakadó esőben leejtettük a kocsikulcsot, és meg kell keresnünk; vagy ha zajt hallunk a kertből, és körül szeretnénk nézni egy kicsit. Az biztos, amennyiben befektetünk egy jó taktikai lámpába, azzal hosszú időre megoldjuk magunknak a zseblámpa kérdését.