Mennyezeti spot lámpa

Mennyezeti spot lámpa

1
1(0 termék)
Sajnos nincs megjeleníthető találat!
1
1(0 termék)

Spotlámpa – egyszerű és nagyszerű megoldás

A spotlámpa népszerűségét főként annak köszönheti, hogy bármilyen helyiségben felszerelhető – a fürdőben, a nappaliban vagy a dolgozószobában egyaránt alkalmazható alapvilágításként. Mivel igen változatos formában és színekben érhető el, nincs olyan lakás, nincs olyan stílus, amellyel ne lehetne „kompatibilis” a spotlámpa. Akármelyik típusáról legyen is szó, a beépíthető spot lámpa, a LED spot lámpa vagy a mennyezeti spotlámpa egyaránt kiváló választást jelenthet, ha egy helyiség alapvilágításának kialakítása a cél. A másik fontos pozitív tulajdonsága ennek a lámpatípusnak az, hogy a fénye remekül irányítható, így, ha például este keresünk valamit a ruhás szekrényben, néhány mozdulattal beállíthatjuk úgy a lámpát, hogy a szekrény területét világítsa meg. Ugyanígy irányíthatjuk a fényt az asztalra, a szoba falára vagy bárhova, ahol aktuálisan több fényre van szükségünk (és persze, ugyanígy csökkenthető a fényerősség a szoba bizonyos területein, ha arra van igény).

Rugalmasan állítható alapfény – spot segítségével

A megfelelő erősségű és minőségű világítás kialakítása minden helyiségben az egyik legalapvetőbb és legfontosabb feladat. Ahhoz, hogy a fényviszonyok ideálisak legyenek, szükség van egy jól átgondolt és gondosan megtervezett világítási koncepcióra, melyben az alapvilágítás és a kiegészítő fények jól harmonizálnak, és együtt alkotnak egy kerek egészet. Számtalan megoldás létezik a fővilágítás megoldására, közülük az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb alternatíva a spot, amelynek ma már számos típusa közül válogathatunk. Ha spotlámpa mellett tesszük le a voksunkat, a legtöbb termék esetében több lehetőségünk is van a fényerő szabályozására. Egyrészt – mint írtuk – a fény irányítható az izzók helyzetének beállításával, így az egyenletes fény éppúgy megvalósítható, mint a helyiség egyik részének kiemelése. Emellett többnyire arra is van lehetőség, hogy egyidejűleg kevesebb vagy több izzó égjen. (Beépített spotlámpa esetében pedig azt is megtehetjük, hogy csak részlegesen, a szoba egyik felében kapcsoljuk fel a világítást.)

Egy csillárral vagy egy hagyományos mennyezeti lámpával ellentétben egy spotlámpa esetében nem kell aggódni a lámpatest helyigénye miatt, hiszen ez a fényforrás rendkívül kevés helyet foglal el, így nemcsak elegáns, de kimondottan helytakarékos megoldást is jelent.

LED spot lámpa

Spot segítségével nem csupán a hellyel spórolhatunk, hanem a villanyszámlán is, főleg akkor, ha LED-es változatot választunk. Az elmúlt években a LED világítás igen népszerűvé vált, s egyre többen cserélik le hagyományos halogén izzóikat LED fényforrásra, melynek oka egyrészt a jóval alacsonyabb fogyasztás, másrészt az összehasonlíthatatlanul hosszabb élettartam. A LED ezáltal nemcsak energiahatékony és takarékos világítási alternatíva, hanem környezetvédelmi szempontból is kedvező megoldás. Manapság a gyártók arra is odafigyelnek, hogy újrahasznosítható anyagokat és forrásokat használjanak fel, ezzel is csökkentve a környezet terhelését.

Fényerő, színhőmérséklet

Ahogy minden lámpatípus esetében, a spotnál is az adott helyiségben végzett tevékenység – és az ahhoz kapcsolódó fényigény – dönti el, hogy milyen fényerőre és milyen színhőmérsékletre lesz szükség, valamint az optimális fényerősség esetében azt is mérlegelni szükséges, hogy milyen egyéb, kiegészítő világítás lesz a szobában. A helyiség mérete is meghatározó tényező, hiszen egy nagyobb teremben több égővel rendelkező lámpatestre van szükség a megfelelő fényviszonyok kialakításához, illetve ilyen esetben szóba jöhet még a süllyeszthető, más néven beépíthető spot lámpa használata is – ilyenkor azonban igen gondos tervezésre van szükség. Az égők színhőmérsékletét pedig mindig a tevékenységekhez válasszuk meg – azokban a helyiségekben, ahol pihenőidőnket töltjük (pl. hálószoba), a meleg fehér fény használata javasolt! A fürdőszobában, a konyhában vagy a nappaliban, ahol szokásos napi tevékenységeinket végezzük, a természetes fehér fény az ideális; ha pedig dolgozószobáról vagy irodáról van szó, ahol erős koncentrációt igénylő feladatokat oldunk meg, esetleg tanulunk, a hideg fehér lesz a megfelelő színhőmérséklet.