Vintage lámpa

Vintage lámpa

1
1,2(56 termék)
-- Ft
TRIO 804370232 Tosh 15W E14 fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO 803400367 Delhi 40W E14 antik nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO 803400167 Delhi 40W E14 antik nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO 403400167 DELHI 1xE27 MAX 60W antik nikkel álló lámpa
-- Ft
TRIO 207000188 GOTHAM 1xE27 MAX 60W Vintage falikar
-- Ft
TRIO 223910132 Melvin fekete fényerőszabályzós LED fali lámpa
-- Ft
TRIO 205570267 Khan fa fali lámpa
-- Ft
TRIO 503800161 Birte szürke asztali lámpa
-- Ft
TRIO 606900162 Johann 60W E27 antik vörösréz mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO 310100562 Cord 60W antik vörösréz függesztett lámpatest
-- Ft
TRIO 623710130 Brad fa mennyezeti lámpa
1
1,2(56 termék)

A vintage stílus és a világítás találkozása

Ahogy a vintage stílus megjelent és elterjedt Magyarországon is az elmúlt években, úgy jelent meg a lámpák piacán is az antik csillár, a loft lámpa, a vintage mennyezeti lámpa, asztali és fali lámpa, amelyek kiválóan beleillenek a vintage enteriőrbe, életérzésbe. Egy helyiség fényviszonyai és megvilágítása a lakás legmeghatározóbb tulajdonságai közé tartoznak. Általában azokat az ingatlanokat érezzük kellemes légkörűnek, egészségesnek, amelyekben megfelelő mennyiségű fény van. Ezzel szemben a sötét szobák komor, lehangoló érzést keltenek bennünk, s nem szívesen tartózkodunk ilyen helyeken. Tehát elmondhatjuk, hogy a fény mennyisége és minősége nem csupán azért fontos, hogy mellettük bizonyos tevékenységeket el tudjunk végezni, hanem mert a világos, fénnyel teli szobák pozitív hatással vannak a hangulatunkra is. A természetes fény mellett legalább ilyen fontos a mesterséges megvilágítás is, amely fő funkciója (a napi tevékenységeinkhez szükséges fényviszonyok megteremtése) mellett a terem vagy a szoba hangulatát is meghatározza. A fény színén, természetes hatásán túl a lámpa megjelenése is fontos ugyanúgy, mint azok a bútorok, függönyök vagy dísztárgyak, amelyekkel a teret berendeztük. Más hatást érünk el egy a vintage stílus jegyeit hordozó loft lámpa, egy retro mennyezeti lámpa vagy egy vintage asztali lámpa beszerzésével, mint például egy ufo ledlámpa vagy egy világító LED szalag felszerelésével.

Mi is az a vintage?

De mi is pontosan az a vintage? Mitől lesz vintage stílusú a vintage fali lámpa? A szó (ejtsd: ’vintázs’ vagy ’vintidzs’) eredetileg egy szakkifejezés volt, melyet elsősorban a borászatban és a fotózás területén használtak. A fotográfiában az első kópiát nevezték „vintázs kópiának”. Vagyis az eredetiről készült legelső másolatot jelentette, amely nem sokkal a felvétel után készült, s a fotográfus azt is szignózta és pecsételte. A borászatban pedig ez a szó a magyar „évjárat” kifejezés megfelelőjének tekintendő. Ma azonban a nagyjából 1920-as és az 1975-ös esztendők közötti időszakra jellemző stílust értjük alatta. Csakhogy ma már a vintage ennél több: egy életérzést és stílusirányzatot is jelöl, melyben a múlt és a jelen, a hagyományos, régies, antik jegyek modern, trendi környezetben jelennek meg. A vintage stílus eleinte az öltözködésben jött divatba, aztán a lakberendezésben is teret nyert, és itt tartósabbnak bizonyult: ma is trendinek számít. A régies hatású bútorok, függönyök, szőnyegek és egyéb kiegészítők mellett az antik csillárok és a retro lámpák ismét fénykorukat élik, s meghatározó elemmé válnak az e stílus elvárásainak megfelelően berendezett lakásokban, ingatlanokban. Egy vintage lámpa lehet kopottas hatású, antikolt felületű darab, amely mindenképpen régies hatást kelt, vagy éppen vidéki hangulatot áraszt. Mintha a nagyanyáinktól ránk maradt örökség egy-egy tárgyát, féltve őrzött darabját illesztenénk bele modern hétköznapjainkba, vagy a régiségkereskedőktől vásárolt tárgyakat porolnánk le, hogy új életre keljenek egy 21. századi környezetben.

Ihlet az internetről

A social media korában, amikor teljesen hétköznapi emberek is megoszthatják mindennapjaikat a közösségi oldalakon viszonylag nagy tömegekkel, gyakran látunk régies stílusban berendezett lakásokat, amelyek antik elemeikkel, természetes színeikkel valahogy egyszerre modernek, miközben kicsit a múltba repítenek minket vissza. Ha megfigyeljük az amerikai és ausztrál influenszerek fotóit, vagy megnézünk egy „Room tour” videót, sokszor azt érezhetjük, hogy egy szinte tökéletes világba nyertünk betekintést, ahol a színek és a formák a bútoroktól a legapróbb kiegészítőkig mind-mind finom összhangban vannak egymással. Ha azonban több figyelmet szentelünk a részleteknek, észrevehetjük akár a hatalmas, indusztriális stílusú ipari lámpa vagy a vintage csillár megjelenését az amúgy modern, mégis kissé minimalista stílusban berendezett nappaliban, vagy találkozhatunk egy antik hatású loft lámpával a 21. századi dolgozószobában. Egy vintage fali lámpa is nagy mértékben meghatározhatja a helyiség hangulatát. S ha már a közösségi médiánál tartunk, új otthonunk berendezése vagy esetleg egy felújítás előtt bátran meríthetünk ötleteket akár az internetről is. Az Instagram, a Pinterest, a Facebook, de akár a YouTube is számos olyan tartalmat kínál, amelyek ihletet adhatnak egy vintage stílusú helyiség (akár egy egész ház vagy egy üzlet) berendezéséhez is. Egy ízlésesen összerakott vintage enteriőr nyugalmat és harmóniát áraszt, s olyan érzést kelt, mintha megszűnne a tér és az idő koordinátája. A 21. századi városi hétköznapjainkba is lehetőségünk nyílik becsempészni egy kis retro hangulatot és némi vidéki életérzést. Éppen ezért népszerűek a nagyvárosok zsúfolt, belvárosi forgatagában található vintage berendezésű kávézók, cukrászdák és üzletek is. És ugyanezen okoknál fogva lehet jó egy fárasztó, stresszes, nyüzsgő munkanap után hazaérkezni vintage stílusban kialakított családi fészkünkbe, ahol a megnyugtatóan harmonikus színek, az antik hatású bútorok és kiegészítők fogadnak minket, s ahol a vintage csillár kellemes fényénél, a karosszékben ülve elfogyaszthatunk egy teát a családdal vagy a barátainkkal. A vintage visszafogott időtlenséget képvisel, régies – és mégis trendi. Elegyedik benne a múlt és a jelen, nyugalmat és harmóniát sugároz.