Kültéri taposó lámpa

Kültéri taposó lámpa

1
1(7 termék)
1
1(7 termék)


Taposólámpa – diszkrét világítás kültérre

 

A taposólámpa olyan, mint egy magabiztos ember – szerény, megbízható, engedi a többieket érvényesülni, ugyanakkor jelenléte szükséges ahhoz, hogy jól érezzük magukat.

A taposólámpa nem más, mint egy talajba süllyeszthető lámpa, amelyet leggyakrabban garázsokhoz vezető utak, járdák, kertrészletek megvilágítására használunk. Segítenek a tájékozódásban, ugyanakkor szerény, mégis hangsúlyos designelemei lehetnek kertünknek, udvarunknak. Nem túl intenzív fényükkel kellemes, intim légkört biztosítanak. Maga a lámpatest teljesen háttérbe szorul, gyakorlatilag nem is látható. A fénye azonban annál inkább, különösen sötétben. Pontosan ez a feladata, erre találták ki. A süllyesztett talajlámpa olyan fényt biztosít, amelynek forrása háttérbe kerül. Csak a megvilágított terület vagy tereptárgy van fókuszban, ami így kiemelkedik a sötétből. Az eredmény a fény és az árnyék izgalmas összjátéka. A kültéri talajlámpa kedvelt helyei ezért például a virágágyak, teraszok, kerti utak vagy akár a kert egy szép részlete, hogy a fák és bokrok rivaldafénybe kerülhessenek.

 

Beszerelés

 

Mivel ezek a lámpatestek beszerelés után elválaszthatatlanul kapcsolódnak a kert, az autóbeálló vagy a kerti ösvény anyagához, ezért telepítéséhez mindenképpen kérjük villanyszerelő segítségét.  

A süllyesztett padlólámpa alsó része a beépítési mélységtől függően az aljzatba ágyazódik. Ez az aljzat lehet beton, kavicságy, gyep vagy terasz esetében akár fa is. Az általában rozsdamentes acélból készült fedőkerettel rendelkező kültéri lámpa felső része néhány milliméteres pontossággal egy síkban van az aljzattal. A beépítési mélység típusonként változik, ez az adatlapon minden esetben pontosan fel van tüntetve. Általánosságban elmondható, hogy a kis beépítési mélységet igénylő lámpák általában csupán dekorációs célokra alkalmasak, és jellemzően nem lépésállók. A komolyabb, erősebb taposólámpák erősebb, stabilabb házzal rendelkeznek, amelyek nagyobb beépítési mélységet igényelnek. Mindazonáltal mindkét esetben fontos ügyelni a helyes telepítésre, amelyhez egy megbízható villanyszerelő mindig jó választás.

 

Anyaga

 

Annak érdekében, hogy a taposólámpákat sokáig problémamentesen használhassuk, oda kell figyelnünk arra, hogy milyen anyagból készültek, és milyen az IP védettségük. A rozsdamentes acél a leginkább előnyben részesített anyag egy talajba süllyeszthető lámpa esetében, mivel erős, tartós, szilárd, nem rozsdásodik és a napsugárzás sem károsítja.

 

IP-védelem

 

Föld, por, rovarok, nap, hőség, hó és jég – és persze eső is. Ezeknek a kültéri lámpáknak mindig fokozott IP-védelemmel kell rendelkezniük, hogy megküzdjenek az időjárás viszontagságaival. Mindenképp javasolt az IP67 védettség, amely por behatolása ellen és időszakos vízbe merítés ellen is védett 15 cm és 1 m közötti mélységben. A megfelelő IP-védelmi osztályon túlmenően ügyeljünk arra, hogy a süllyesztett padlólámpák felszerelésekor jó minőségű földalatti kábeleket használjunk. Ellenkező esetben a víz rövid időn belül behatolhat a lámpatestbe. De ügyelni kell az aljzat hatékony vízelvezetésére és az ahhoz szükséges kavicságyra is.

Ha a lámpák olyan helyre kerülnek, ahol autóval is keresztülhajthatunk rajuk, akkor arra is figyelni kell a vásárláskor, hogy a lámpa mekkora súlynak áll ellen (ez gyakran akár 2 000 KG is lehet).

 

LED technológia

 

A LED technológia térhódítása alól a süllyesztett lámpa sem vonhatja ki magát. Szerencsére!  A LED égők gyakran már be vannak építve a lámpatestbe, de kapható cserélhető LED égőkkel szerelt változat is. A LED lámpák a hagyományos izzóknál majd tízszer gazdaságosabbak, és élettartamuk is években mérhető.

 

Napelemes talajlámpa

 

A napelemes technológia legnagyobb előnye, hogy nem kell felásni a kertet a kábelfektetéshez, nem kell kiépíteni az elektromos hálózatot, és a kerti világítás nem jelenik meg plusz tételként a villanyszámlán. Persze a világítás nem lesz olyan erős és tartós, mintha az elektromos hálózatról működne. Előfordulhat, hogy nem világít a napelemes talajlámpa, mert Rex rákapart egy kis földet a szolár panelre. De ha ezzel a kompromisszummal együtt tudunk élni, akkor a napelemes süllyesztett lámpa igazán jó megoldás lehet. A világítás időtartama függ a napelemek és az akkumulátor teljesítményétől, amelyek a napelemes taposólámpa működését biztosítják.

 

Gondolja át igényeit és válasszon kültéri taposólámpa kínálatunkból!