Reflektorok

Reflektorok

1
1(13 termék)
1
1(13 termék)

A LED reflektorok előnyei

Szabad tereken az ideális fényviszonyok kialakítása az egyik legnehezebb feladat, pedig éppen ott lenne rá a legnagyobb szükség. Szerencsére ma már a kültéri világításhoz rendkívül praktikus megoldást nyújt a sokféle LED reflektor, melyek közül szinte minden egyes helyzetre találhatunk megfelelő, testreszabott világítást. Egyfelől a lakókörnyezetünk bármely részletének – úgymint udvar, kert, terasz, kocsibeálló, járdák, belső udvar, melléképületek, tűzifa-tároló stb. – megvilágítására szolgálnak, de használják őket ipari környezetben, csarnokokban, raktárépületekben is, sőt amint lentebb látni fogjuk, éjszaka végzett munkához vagy hobbihoz is kiválóak.

Korábban a reflektorok szinte kivétel nélkül halogén világításúak voltak; erre a típusú fényforrásra jellemző, hogy működés közben fel-, sőt túlmelegszik, ráadásul költséges az üzemeltetése. A LED reflektorok segítségével mindezektől a kellemetlen tulajdonságoktól megszabadulhatunk. Mivel ezek energiafelvétele csekély, a hosszabb ideig tartó használatuk sem jár magas üzemeltetési költségekkel, hiszen a halogén változatoknál akár 5-6-szor kevesebb a fogyasztásuk.

A LED reflektor lámpa a sokat emlegetett költséghatékony üzemeltetés mellett más előnyökkel is bír. A kis fogyasztás mellett sikerük másik titka, hogy hatalmas fényerő jellemzi őket, ráadásul mivel 100–120 fokban szórják a fényt, elég nagy felület világítható meg velük. A mozgásérzékelős LED reflektor pedig plusz pénzt takarít meg nekünk azáltal, hogy csak szükség esetén kapcsol be a világítás, és nem szükséges lekapcsolni sem, hiszen az időzítő segítségével be tudjuk állítani, hogy meddig világítson. Ráadásul kényelmi szempontból is kiváló megoldást jelent, mert a felkapcsolásához nem kell kiszállnunk az autóból.

Különböző színhőmérsékletben elérhetőek, illetve a hideg-, meleg-, és természetes fehér mellett RGB (vagyis piros-zöld-kék) színváltozatai is léteznek. Ezek közül kiválaszthatjuk a hely karakteréhez és funkciójához leginkább passzoló árnyalatot. A hideg fehér kültéren, illetve a munkaterületek megvilágításához jelent jó megoldást, mivel a napszakokkal és az időjárással együtt változó fényviszonyokat (pl. köd) ez a színhőmérséklet követi a legjobban. Ideális emellett a garázs környékének megvilágítására, elősegítve ezzel a könnyű beállást. A melegebb színhőmérsékletű modellek ezzel szemben főként a kellemes hangulat biztosítását szolgálják, ezért teraszok vagy grillezős helyek megvilágításához jelentenek tökéletes választást.

A LED reflektor fogyasztásáról

Régen, amikor még csak izzólámpák léteztek, sokkal egyszerűbb dolgunk volt a kiválasztással. A boltok polcain 40, 60 vagy 100 wattos izzókat találtunk. Minél erősebb fényt szerettünk volna, annál magasabb wattszámot kellett választanunk. Csak arra kellett figyelni, hogy legfeljebb milyen erősségűt szabad a foglalatba csavarni. Az izzó csomagolásán könnyű volt megtalálni a lámpa teljesítményét jelző számot, mivel ez volt rajta a legnagyobb felirat. No de a hagyományos izzók kora lejárt, ma már nem a wattokat kell figyelnünk, hanem a lumeneket.

A watt az energiafogyasztás mértékegysége. A közüzemi számlán lévő összeg az általunk felhasznált energia mennyiségét jelenti, ami wattban van megadva. A 400 W-os hagyományos izzó óránként 400 W energiát fogyaszt, ez tiszta sor, csakhogy ez az adat nem utal az általa kibocsátott fény mennyiségére. Idővel talán elkezdjük az adott izzóhoz társítani a fényerősséget, és azt mondjuk: „Akkora fényt szeretnék, amit egy 400-as izzó tud kibocsátani” – pedig valójában nem a 400 wattos fogyasztású izzóra gondolunk, hanem arra a fénymennyiségre, amit kibocsát.

A jó hír, hogy a LED-es világításnál ugyanekkora fény eléréséhez nem lesz szükségünk óránként 400 wattot „zabáló” izzóra! A fényforrások közti különbség abban rejlik, hogy melyik mennyire hatékonyan konvertálja az energiát fénnyé. A halogén izzó hatékonysága nagyjából 80 lumen/watt, tehát a 400 watt fogyasztás 32 000 lumen fényerősséget jelentene (ehhez képest egy nappali vagy hálószoba átlagos fényigénye m2-enként 200–300 lumen, de még egy íróasztalé vagy fürdőszobatüköré is csak 600–700 lumen). A LED ennél jóval hatékonyabb, a szintje megközelíti a 200 lumen/watt értéket, vagyis ugyanannak a lumenszámnak, azaz fényáramnak az eléréséhez sokkal kisebb teljesítmény is elég.

A kínálatban többnyire 10–100 W-os LED reflektorokat találunk. Azonban, ahogy láttuk, ezek sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a halogén reflektorok. De hogy mégis legyen valami konkrétabb fogalmunk, hogy mit is jelentenek ezek az értékek: egy 10 Wattos LED reflektor megfelelő magasságba szerelve nagyjából 35–50m2 területet borít fénybe, tehát például a kert megvilágítására tökéletes.

A LED reflektor változatai

A sima, egyszerű, hálózatba köthető reflektorok mellett más típusokat is találunk a piacon. A beépített mozgásérzékelővel ellátottak, melyek érzékelési távolsága 2–10 m között van, mozgás észlelésekor automatikusan bekapcsolnak, majd egy bizonyos idő után, amit mi magunk be tudunk állítani, ismét kikapcsolnak. Az érzékelőt tovább hangolhatjuk olyan módon, hogy milyen fényviszonyok esetén kapcsoljon fel, ha mozgást érzékel – ezzel elkerülhetjük, hogy minden egyes elkóborolt macska vagy arra tanyázó sün mozgásától fényárba boruljon a ház. Azt is beállíthatjuk, hogy milyen fényerővel és mennyi ideig világítson.

A hordozható reflektor olyan tevékenységekhez ideális, amelyeknél helyet kell változtatnunk. Az állványos modellek vezetékkel és dugvillával vannak ellátva, és robosztus kialakításuk miatt jól bírják az igénybevételt, legyen szó hobbiról vagy ipari környezetről. A kézi változatokat a szobafestők és az építőiparban dolgozók is előszeretettel használják, mivel ezek munkalámpaként is megállják a helyüket. Jó szolgálatot tehetnek éjszaka végzett kerti munkák, vagy zárt helyen történő barkácsolás alkalmával is, sőt, az akkumulátoros reflektort elvihetjük magunkkal kempingezni, horgászni, vadászni vagy kirándulni is.

A szolár vagy napelemes reflektor azért kedvelt, mert működtetéséhez nincs szükség áramra. Ez a fajta világítótest a napfényt használja fel a működéshez, így a világítás nem fog költségekkel járni, viszont elegendő fényt biztosít bejárati ajtóknál vagy kerti szerszámos házaknál. Ideális választás olyan helyekre, ahol nem is tudnánk villanyszámlát fizetni, mert nincs bevezetve az áram.

Léteznek extra megoldások is, különleges igényekhez. Az úgynevezett „slim” reflektornak kisebb a mélysége, mint az általános felhasználású modelleké, kevésbé áll ki a fal síkjából, ezért praktikus megoldás lehet például az épület homlokzatán, vagy az ereszcsatorna alatt. A már említett RGB (azaz piros, zöld és kék) színekben pompázó reflektorok távirányítóval vezérelhetőek, és dekorációs világításhoz, kerti partikhoz ajánlottak.

Védelmi szintek

Mivel ezeket a fényforrásokat többnyire kültéren alkalmazzuk, ellen kell állniuk az időjárás viszontagságainak. A gyakorlatban ez a víz és a szilárd tárgyak elleni védelmet jelenti, amire a rajtuk feltüntetett IP védelmi szintből tudunk következtetni. Minden fényforrásnak, amit kültéri használatra szánnak, a hely igényeinek megfelelő IP védelemmel kell rendelkeznie. A részben fedett helyekre, például egy teraszra elég az IP44 szint, ami a ráfröccsenő vízzel, és az 1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védi a lámpánkat.

A kertbe már jobb választás az IP55-ös megoldás, ami por elleni védelemmel is fel van szerelve, sőt a kisebb nyomású vízsugárnak, például az esőnek is ellenállnak. A leginkább védettek az IP68-as jelű modellek: ez a szint teljes védelmet, tartós ellenállást jelent vízbe merítés esetén csakúgy, mint a porral szemben.