Képmegvilágító

Képmegvilágító

1
1(5 termék)
-- Ft
TRIO 279770108 Curtis 4W 380lm 3000K sárgaréz fali lámpatest
-- Ft
TRIO 279770107 Curtis 4W 380lm 3000K nikkel fali lámpatest
-- Ft
TRIO 225210104 Cuadro 8W 600lm 3000K antik réz fali lámpatest
-- Ft
TRIO 225210107 Cuadro 8W 600lm 3000K nikkel fali lámpatest
-- Ft
TRIO 279770104 Curtis 4W 380lm 3000K antik réz fali lámpatest
1
1(5 termék)


Egy képmegvilágító lámpa segítségével életre kelnek műalkotásai

 

Amilyen környezetébe simuló, visszafogott megjelenésű egy képmegvilágító lámpa, olyan nagy hatást érhetünk el a segítségével.

 

Miért kell a kép megvilágítás?

 

Egy klasszikus vagy absztrakt festmény, fotó vagy grafika önmagában is dísze, fókuszpontja egy térnek, megvilágítva azonban szinte életre kel. Az extra fénnyel kiemelhetjük környezetéből, nagyobb jelentőséget adhatunk nekik, és a nézőnek is kellemesebb, ha alaposan szemügyre veheti a képet.

Azonban nem minden fény egyformán megfelelő, egyes fényforrások károsíthatják is a tárgyakat. Ilyen például a közvetlen napfény, amely az UV sugárzás révén fakóbbá teheti a képet. Nem megfelelőek a hagyományos izzólámpák vagy a halogén égők sem, mert hőt termelnek, ami szintén károsíthatja a műalkotást.

 

Hogyan csináljuk? A kép megvilágítás típusai és lehetőségei

 

Nem kell minden művet külön-külön megvilágítani. Koncentráljunk azokra a képekre, amelyek valóban hozzátesznek a hangulathoz. Hagyjuk, hogy a kép játssza a vezető szerepet. A lámpák csak a megvilágításáért felelősek, ezért a lehető legkevésbé feltűnőnek kell lenniük.

Alapvetően két lehetőség közül választhatunk a képvilágítás felszerelésekor.

Az első a fény és a kép közeli és közvetlen kapcsolatán alapul, akár egy klasszikus galériában. A fény által a kép a figyelem középpontjába kerül, közelebbi szemlélődésre hív. Ezt a fajta világítást a klasszikus képmegvilágító lámpával tudjuk megvalósítani.

A másik lehetőség, hogy egyszerűen „élni hagyjuk a képet” a megvilágított szobában. Nincs olyan közvetlen megvilágítás, mint az első esetben, csak távolabbról irányul rá némi fény. A hatás sokkal lazább, és ezzel a módszerrel hozzáadhatunk, eltávolíthatunk vagy áthelyezhetünk képeket anélkül, hogy az összes világítást át kellene alakítani. Az ilyen jellegű megvilágítást szokás mennyezeti lámpákkal kivitelezni. De természetesen bármi megengedett, ami a legjobban megfelel otthonának és igényeinek.

 

Milyen lámpák alkalmasak kép megvilágításra?

 

·         Mennyezeti lámpa

A mennyezeti lámpák nem csak központi világításként használhatók, egyes típusai képek, műalkotások megvilágításához is megfelelőek. Alapvetően a spotlámpák vagy a sínrendszeres világítás válik be erre a célra, fontos ugyanis, hogy a világítótest fénye (a kép felé) irányítható legyen. Azok a mennyezeti lámpák, amelyek csak felfelé, vagy csak lefelé világítanak, nem alkalmasak erre a feladatra.

A sínrendszerek ideálisak mindenkinek, aki szereti időnként megváltoztatni otthoni képgalériáját. A mennyezeti lámpákkal ellentétben a sínrendszer gyorsan és egyszerűen alkalmazkodik az új helyzetekhez: a lámpát könnyedén elfordíthatjuk, áthelyezhetjük, eltávolíthatjuk, vagy újakkal bővíthetjük a meglévő rendszert.  Igaz, sokan kissé „iparinak” érzik a sínrendszeres világítást, de az biztos, hogy szuper praktikus és nagyon trendi. Az egyedi spotlámpák is tökéletesek erre a célra annak, aki csak néhány képet szeretne megvilágítani és egy sínrendszer megjelenését túl hidegnek érzi.

 

·         Képvilágító lámpa

A klasszikus képmegvilágító lámpa (a fürdőszobában gyakorlatilag tükörvilágításként is használatos) egy kép megvilágításáért felelős. Általában a keret fölé vagy közvetlenül a keretre szerelik fel. Fénye meghitt hangulatot ad, amely arra invitál, hogy hosszabb ideig szemléljük a műalkotást, elidőzzünk mellette. Hátránya, hogy elektromos kiállásra van szüksége, így a képek pontos helyét már a felújítás, építkezés korai szakaszában ismernünk kell, tehát nagyon pontos tervezést igényel. Mivel kevés tulajdonos rendelkezik tápcsatlakozással minden műalkotáshoz, számos elemmel működő képmegvilágító lámpa is kapható. Portrék esetében azt ajánljuk, hogy a lámpa körülbelül a kép keret nélküli szélességének a felét kitevő hosszúságú legyen. Tájképekhez gyakran elegendő a szélesség harmada.

 

A megfelelő fény

 

A fényforrás kiválasztásakor vegye figyelembe a következő négy pontot:

·         Válasszon LED fényforrásokat – a halogénlámpákkal vagy izzólámpákkal ellentétben a ledek nem bocsátanak ki hőt, UV-fényt vagy infravörös sugárzást, amely károsíthatja a képet. Ráadásul környezetbarátabbak, áramot takarítanak meg.

·         Használjon semleges fehér fénnyel rendelkező ledeket – fektessen be kiváló minőségű LED-lámpákba, amelyek garantálják a semleges fehér fényt, mivel ez nem torzítja a kép színvisszaadását. Ne használjon hideg fehér ledeket, mert ez a fajta fény steril és hűvös hatást kelt, és kékes irányba torzíthatja el a színeket.

·         Használjon tükröződésmentes fényt – különösen a LED-ek esetében ügyeljen arra, hogy a fény szórt legyen. Ez azt jelenti, hogy az égők egyes fénypontjai homogén módon szóródnak szét. Ez a lágy, szórt fény biztosítja, hogy ne tükröződjön vissza a műalkotás.

·         Válasszon széles lámpákat – Győződjön meg arról, hogy a lámpatest a fentiek szerinti szélességű, megfelelően megvilágítja a teljes képet, nem képződnek sötét árnyak a széleken. Mennyezeti spotlámpáknál kerüljük a keskeny lámpabúrákat, mert egy fénykúp megcsillanhat a keret üveglapján.

·         Minél részletesebb a kép, annál intenzívebb fény ideális hozzá. A kevés részletet tartalmazó képek esetében a világítás lágyabb és szórtabb lehet, attól függően, hogy milyen hangulatot kell közvetítenie a képnek. Képmegvilágító lámpa használatakor mindig ügyeljünk arra, hogy a fény ne legyen túl erős.

·         Mindig a teljes képet kell megvilágítani, úgy, hogy a szélek se legyenek árnyékban, és sehol se keletkezzen fénykúp, ami megcsillanhat a felületen.