Kert és terasz világítás

Kert és terasz világítás

6
...4,5,6,7,8...(325 termék)
6
...4,5,6,7,8...(325 termék)

A kerti világítás teszi fel a pontot az i-re

 

Kerti világítás nélkül éjszaka a legszebb kert is csak egy sötét dzsungel.

Ha már annyi munkát ölünk bele, szerencsés, ha kertünk látványát nem csak nappal élvezhetjük. Ki ne szeretne egy meleg nyári estén egy jeges limonádéval vagy egy pohár finom borral a kertben vagy a teraszon ücsörögni, és átadni magát a jól megérdemelt lazulásnak? Persze a sötétben ücsörgésnek is megvan a varázsa, de azért a legtöbb embernek jólesik, ha van körülötte egy kis fény, egy-két megvilágított részlet, amiben gyönyörködhet, hiszen minden kerthez csak hozzátesz, ha nem csak nappal, hanem éjszaka is szép. Egy zsebkendőnyi kertecskét, mini teraszt is feldob néhány jól elhelyezett fényforrás, és a legnagyobb, ápolt kertet is tönkre teheti, ha csak úgy random, hasra ütésre kivitelezzük a kerti világítást.

 

Hová milyen világítás való?

 

A kert világítás elsősorban funkcionális kérdés, csak másodsorban esztétikai. A kapu, bejárati ajtó, garázsajtó környékének megvilágítása nem mellőzhető, hiszen ezeket a helyeket, ha csak rövid időre is, de naponta használjuk. Ezekre a helyekre mozgásérzékelős, erős fényű reflektorokat vagy hagyományos, villamos hálózatról üzemelő lámpákat érdemes telepíteni. Fontos a megfelelő fényerő és az üzembiztosság. Mozgásérzékelős lámpák esetében biztosan nem felejtjük égve a villanyt, hiszen azok maguktól elalszanak és maguktól felkapcsolnak, ha mozgást érzékelnek. Különben abszolút takarékosak, hiszen csak akkor világítanak, ha arra járunk.  A kert azon pontjainál is érdemes a hangulatvilágításnál nagyobb fényerőt bevetni, ahol gyakran tartózkodunk és aktívan tevékenykedünk (például szalonnasütő, fészer, kerti kiülő stb. környéke). Sokan hangoztatják, hogy minek a szalonnasütőhöz lámpa, hiszen ott úgyis ég a tűz és az világít. Persze, világít, úgy 40 centiméter sugarú körben a tűz körül. A körön kívül eső rész viszont mély sötétségbe borul, ami nem túl kellemes, ha még hasogatnánk egy kis fát, vagy kikeresnénk tizenhárom fűszer közül a pirospaprikát. Érdemes tehát az aktívan használt részeket optimális mértékben, a villamos hálózatról üzemelő lámpával megvilágítani.

A kerti utakat megvilágíthatjuk hálózatról üzemelő kandeláberekkel vagy napelemes, leszúrható lámpákkal is, attól függően, hogy mekkora a járkálás. Ha például kerti partyt tartunk, érdemes felkapcsolni az összes szóba jöhető fényt, főleg, ha gyerekek is vannak, ellenben, ha csak magunk vagyunk, bőven elég a napelemes világítás is.

A napelemes kerti lámpa a kerti világítás adu ásza. Sokoldalúan használható, olcsó, környezetbarát, igazi hangulatvarázsló. Rendkívül sokféle kivitelben létezik a fényfüzértől kezdve, a földbe szúrható típusokon keresztül a nagyméretű, dekoratív led kaspókig vagy mécsesekig. Léteznek ugyan szolár reflektorok, fényvetők is, de azért a legtöbb kerti szolár lámpa elsősorban dekorációs célokra alkalmas, arra viszont egyenesen kiváló. Kellemes, meghitt fényükkel kiemelhetjük kertünk legdekoratívabb részeit (egy szép fát, bokrot vagy a kerti tavat) anélkül, hogy a villanyszámla miatt kellene aggódnunk.

 

Tippek és trükkök

 

·         A bokrokat, cserjéket alulról világítsuk meg, míg a virágágyásokra felülről essen a fény, minél szélesebb sávban.

·         Élethűbb látványt adnak a hideg fehér fények a bokroknak, virágoknak.

·         A kerti világításnak minimum IP44 védelemmel kell rendelkeznie ahhoz, hogy bírja az időjárás viszontagságait. Nem fedett helyen lévő kültéri terasz lámpa esetében ugyanez a helyzet. (Az IP44 kód azt jelenti, hogy a szálló por és fröccsenő víz ellen is védett.)

·         Saját kezűleg is készíthetünk dekorációs célú kert vagy terasz világítást egy nagyobb befőttesüveg és egy fényfüzér segítségével. Meleg fehér fényű fényfűzért pár felhasogatott fahasáb közé-köré helyezve a tűz kellemes fényét imitálhatjuk.